Verslagen JoomlaDagen Nederland

Mijn ervaring over de Joomladagen 2018 NL

Dit jaar was voor mij het 6e jaar dat ik naar de JoomlaDagen gereden ben. Dit keer werden de JoomlaDagen op een nieuwe locatie de Hightech Campus in Eindhoven georganiseerd.

Dag 1

Toegangspas JD18NLNa aankomst kreeg ik de toegangspassen en goodybag aangerijkt. Samen met Leon hebben we een kopje koffie gepakt en onze JUG043 roll-up banner opgezet.
Daarna startte al vrij snel de Keynote door Paul Delbar, waarom Joomla!, nou Daarom Joomla! Joomla is redelijk bescheiden en we vinden het moeilijk om hier een goed antwoord op te geven. Denk goed na hierover om te kunnen toeichten waarom jij voor Joomla gekozen hebt.

9:40 de Workshop RSForm!Pro

Ik had me voor deze workshop ingeschreven. Anja de Crom (van WebLab42) en René Kreijveld (van Destiny) hadden voor iedere deelnemer een eigen Joomla Site beschikbaar gesteld met daarin de extensie RSForm!Pro inclusief aanvullende modules en plugins geinstalleerd. RSForms!Pro is een betaalde extensie van RSJoomla waarmee je zowel eenvoudige alsook zeer uitgebreide formulieren kunt maken.

In deze workshop leerden we de alle basisfacetten van RSForm! Pro:

 • Hoe maak je een formulier;
 • Hoe maak je het formulier toegankelijk in de website;
 • Hoe pas je de lay-out van het formulier aan;
 • Wat kun je met de gegevens doen;
 • Hoe configureer je de e-mails;
 • Welke speciale invoervelden zijn er;
 • Wat zit er in de trukendoos;
 • En nog veel meer!

Stap voor stap werd RSForm!Pro toegelicht en werden de deelnemers geholpen om formulieren te maken met diverse velden, keuze opties, e-mail instellingen, vormgeving en meer. Aan de hand van opdrachten kon je mee klikken en je eigen formulieren aanmaken in je omgeving. Om en om presenteerde Anja en René een deel en gaven ze ook praktijkvoorbeelden waarvoor de vele functies van RSForms!Pro gebruikt kunnen worden. 

Daarnaast hebben ze enkele voorbeeld formulieren beschikbaar gesteld alsook een CheetSheet van RSForms!Pro. Ondanks dat ik RSForms!Pro al een tijdje gebruik heb ik diverse leuke nieuwe dingen geleerd die ik zeker zal toepassen.

Handige links RSForms!Pro

Documentatie: https://www.rsjoomla.com/support/documentation/rsform-pro.html 

Informatie: https://www.rsjoomla.com/joomla-extensions/joomla-form.html 

Na de workshop heb ik deel genomen aan de presentaties Daarom Joomla! in de Joomla! zaal. Diverse gastsprekers gaven aan waarom ze voor Joomla! gekozen hebben. Joomla is een veelzijdig CMS, dat geschikt is voor zowel kleine alsook grote en complexe website met miljoene bezoekers. Zo heeft Perfect Web Team diverse websites voor de Nederlandse Radio gemaakt. Dit zijn website die dagelijks grote hoeveelheid bezoekers trekken. Hans Kuijpers heeft laten zien dat elke Joomla site hetzelfde is, niet dus! Door zelf een template te maken kan elke website er uniek uitzien. 

16:20 uur Joomla 4 

George Wilson heeft de eerste Joomladag NL afgesloten met een presentatie over de nieuwe Joomla versie 4. Welke nieuwe functies we in Joomla 4 kunnen verwachten. Waar de community leden mee bezig zijn en voor welke uitdagingen het ontwikkelteam staat. Zo wordt de installatie van Joomla volledig opnieuw geschreven. De upgrade van Joomla! 3 naar Joomla! 4 moet eenvoudig gaan zonder veel problemen, daarvoor worden in de huidige versies al functies voor geinstaleerd en toegepast die dit mogelijk moeten maken. Er kan straks een controle gedaan worden voordat je gaat updaten. In een samenvatting worden eventuele knelpunten aangegeven. Niet alle extensies zullen al geschikt zijn voor Joomla! 4, dus is er ook een optie ingebouwd om extensies die nog niet geschikt zijn voor Joomla! 4 toch in een backward compatible mode gezet kan worden zodat deze functionaliteit niet verloren gaan na de upgrade naar Joomla! 4.

Na de borrel zijn we naar huis gereden

 

Dag 2

9:30 uur de openings keynote over GDPR

Chris Meijers heeft in zijn presentatie verteld over de GDRP en wat er van webdesingers en eigenaren van websites verwacht wordt m.i.v. 25 mei. Wat zijn de uitgangspunten van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Naast verplichtingen van een verwerkersverantwoordelijke gaf hij aandacht aan de positie van de positie van de webmaster als verwerker van persoonsgegevens en de risico's van het onzorgvuldig omgaan met persoonsgegevens. Wat is het belang van een verwerkersovereenkomst en wat de afspraken zijn over het melden van datalekken en wiens verantwoordelijkheid dat is. 

 

10:50 uur Joomla templates

Maarten Blokdijk heeft in zijn presentatie een gratis en door hem ontwikkeld template gepresenteerd dat hij gratis beschikbaar gesteld heeft.  Het template dat hij gemaakt heeft is gebaseerd op Bootstrap waarbij hij zo min mogelijk afhankelijkheden ingebouwd heeft naar andere frameworks of scripts. In het template kun je snel en eenvoudig kleuren, afbeeldingen kiezen en zo ben je in staan om snel een website te bouwen. In de download zitten 4 bestanden waaronder:

 • Het template JooNext.
 • Module voor het Bootstrap navigatie deel 
 • Module voor het Bootstrap Block deel
 • Module voor Jumbotron

Hij heeft een YouTube filmpje beschikbaar gesteld waarin hij laat zien hoe je snel en eenvoudig aan de slag kunt gaan met het dit mooie en gratis template. Download Template JooNext gratis (na inschrijven nieuwsbrief).

 

11:45 uur AA rating met GTMetrix 

René Kreijveld verteld in zijn presentatie hoe jij je website kunt testen om deze sneller te maken, hij gebruikt hier onderandere GTMetrics voor. Een A score voor PageSpeed én een A score voor YSlow is het hoogst haalbare. Een website m moet snel, bezoekers zijn immers ongeduldig.Daarnaast scoort een website hoger bij de zoekmachines. Naast GTMetrix geeft René diverse andere opties om je site te testen, meten is meten. De focus ligt op de front-end van je website. Voor de demo heeft Reneé een demo website gemaakt, betreft een Helix 3 quickstart website, die gehost is bij DigitalHosting. Vergeet met testen niet om je locatie aan te passen naar London (UK), standaard worden de metingen in vanuit een server in Canada uitgevoerd, dit zou dan een vertekend beeld geven. In Joomla kun je GZip compressie inschakelen, dit dien je vooraf te testen via https://cleverstat.com/check-gzip-compression.

 

13:30 uur Security voor Joomla

Willem-Jan ten Wolde verteld hoe hij bij zijn werkgever omgaat met security en deze manier van werken zou je ook voor Joomla kunnen toepassen. Ik kan me voorstellen dat vele aanwezigen de presentatie soms te technisch vonden, ikzelf kon de presentatie goed volgen.

 

14:25 uur Pagebuilder van Yootheme

Raoul Alderse Baas heeft een presentatie gegeven over de pagebuilder van Yootheme, zelf had ik nog nooit met Yoothme gewerkt. Ik dacht laat ik eens naar deze presentatie gaan, helaas vond ik het geen goede presentatie / demonstratie. Dus ik haakte op een gegeven moment af.

15:40 uur Je Joomla site sneller maken

Mindert Aardema verteld in zijn presentie ook over hoe jij je website sneller kunt maken.

Link naar de presentatie van Mindert Aardema, Je Joomla site sneller maken

 

16:40 uur Afsluiting & Pub-quiz

Tot slot een leuke quiz met als gastheer Sander Potjer. Iedereen in de zaal kon middels een app op de smartphone vragen beantwoorden. De eerste 4 die de vraag het snelste juist beantwoord had mocht naar voren komen. Doel was dan om er te blijven zitten. Vervolgens mochten de winnaars kiezen welke prijs ze graag wilde hebben. Er is ook een groepsfoto gemaakt van de JD18NL.

JD18NL groepsfoto

17:00 uur Borrel 

De Joomladagen 2018 waren alweer snel voorbij, na de pub-quiz was er nog een gezellige borrel met een bitterbal en een drankje. We hebben nog wat nagepraat met diverse andere Joomlers. Rond 18:00 uur vertrokken we richting het zuiden en zaten de Joomladagen er helaas al weer op.

 

Ik kijk alweer uit naar de JD19NL!!

Terug naar de index

 

Delen op social media?

Johan van der Velde

Johan van der Velde is de eigenaar van deze website. Ik werk al sinds Joomla! versie 1.0 met Joomla! Op deze website plaats ik regelmatig nieuwsberichten en Nederlandstalige handleidingen over Joomla! en webdesign gerelateerde onderwerpen.

Nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen