Verslagen JoomlaDagen Nederland

Mijn ervaring over de Joomladagen 2017 NL

Ook dit jaar ben ik weer naar de JoomlaDagen NL in Zeist gegaan, de 5e keer naar Hotel Woutschoten! De JoomladagenNL zijn uitgebreid naar een 3 dagen durend JoomlaEvent. 

Toegangspas JoomlaDagenNL 2017

Voor het eerst dit jaar kon je examen doen waarmee je een certificaat kunt halen voor Joomla Certified Administrator. Ook dit jaar heb ik weer een uitgebreid verslag geschreven over de JoomlaDagenNL. Ikzelf zal er op zaterdag en zondag zijn. 

Hieronder een verslag van de programmaonderdelen die ik op zaterdag 1 april bezocht heb.
Het is zaterdag ochtend 1 april, al vroeg wakker (05:00 uur) en ik heb erg veel zin in de JoomlaDagenNL. Omstreeks 7:00 uur zijn we vertrokken naar de JoomlaDagenNL in Zeist. Dit keer samen met JUG043 lid Dean Evers.

Joomla! First!

Door: Sander Potjer
Van: 9:40 uur tot 10:20 uur.

Sander Potjer opent de JoomlaDagenNL met een verwijziging naar het Joomla! administrator examen waarmee gisteren de JoomlaDagen gestart zijn. van de 29 deelnemers zijn er 17 personen geslaagd, dat is 60%. Nederland heeft hiermee momenteel de meest gecertificeerde Joomla! Administrators. Wil je ook examen doen? Neem dan een kijkje op de website van het Joomla! Certification Program. Daarna heeft Sander een toelichting gegeven over Joomla! 3.7 en waarom de routerfunctie nog niet beschikbaar komt in Joomal 3.7. Wat komt er nu wel zijn o.a. Cusom Fields, op een snellere manier een menu en artikel aanmaken in een keer, meertaligheid is verbeterd, twee artikelen (of meer) vertalen. Verder zijn er nog 700 verbeteringen doorgevoerd. Omstreeks 25 april komt Joomla! 3.7 als stabiele versie uit. Na 3 maanden nadat Joomla! 3.7 uitgekomen is, komt Joomla! 3.8 uit. Daarna komt de laatste 3.9 versie uit ter voorbereiding van de upgrade naar Joomla! versie 4.0. We hebben een sneek preview gekregen van de nieuwe Joomla! 4 versie gekregen. 

Sander heeft verder e.e.a. verteld over de nieuw organisatiestructuur van Joomla!, met alle volunteers. de nieuwe Vice president heeft zichzelf voorgesteld. Aleksander Kuczek. Aleksander wil graag leren van de Nederlanders en is daarom naar Nederland gekomen, hij wil de feedback aan het project terugkoppelen. Sander stipt de popuariteit aan van Joomla! en CSM systemen. Joomla! is uniek m.b.t. organisatie stuctuur, dat gedragen wordt door vrijwilligers. Het CMS WordPress of Drupal worden allemaal door bedrijven gefinancieerd, Joomla! niet!!

Keynote Sander PotjerJisse Reisma, Remco Janssen, Erik Verdoorne en Robert Kronshorst hebben samen een initatief gestart m.b.t. Joomla! en opleidingen. Bij opleidingsinstanties wordt er vaak verwezen naar het CMS WordPress. 

Daarnaast wordt er een nieuw evenement georganiseerd, genaamd Joostock, dit wordt een nieuw evenement voor Joomlers. Joostock is een Joomla-unconference, de eerste in Nederland! Een nu al legendarisch evenement voor de sociale, creatieve, gezellige, muzikale, slimme, hulpvaardige Joomler die graag kennis deelt en die het leuk vindt om met andere Joomlers te praten, werken, delen, eten, drinken en discussiëren.

Bekijk de presentatie van Sander Potjer, Joomla! First! via SlideShare

 

Hikashop: wat is er nieuw in v3 van de webwinkel extensie?

Door: David de Boer
Van: 10:55 uur tot 11:50 uur

David de Boer - Hikashop

David de Boer heeft in zijn presentatie over HikaShop toelichting gegeven over de onlangs vernieuwde HikaShop versie 3. Met HikaShop is het redelijk eenvoudig om te upgraden naar de nieuwe versie, dit komt omdat je HikaShop kunt instellen op Legacy mode. HikaShop heeft heel veel terrein gewonen van VirtueMart, mede omdat VirtueMart erg lang gewacht heeft om zichzelf klaar te stomen voor Joomla! versie 3. Controleer voor je gaat updaten of je maatwerk plugins, template overrides of andere overrides gebruikt hebt.

HikaShop heeft een nieuw modern Dashbord gekregen, jammer is dat de bestellingen ergens in het midden staan en dat er aan de linkerkant begonnen wordt met de configuratie instellingen. De configuratieinstellingen zul je doorgaans minder vaak gebruiken dan bijvoorbeeld de bestellingen. De bestelstatussen zijn enorm verbeterd, je kunt sneller de bestelstatussen aanpassen, omdat er 1 vensters waar je alle statussen kunt veranderen. Er wordt gebruik gemaakt van Ajax, die er voor zorgt dat de pagina niet telkens ververst hoeft te worden. Je bezoekers hoeven dan niet te wachten totdat het scherm opnieuw geladen is met alle artikelen.

Deze functie bevordert dus de conversie van je website. Bezoekers moeten geen hinder ervaren met trage sites of witte laadpagina's. Infinite scrolling zorgt ervoor dat er telkens nieuwe informatie getoond wordt, mensen hoeven niet te wachten op het opnieuw laden van een pagina. Deze functie staat standaard uit. Het is dezelfde functie die door Facebook gebruikt wordt. HikkaShop heeft nieuwe grid gemaakt gebaseerd op Boostrap 2, ook hiervoor geldt dat deze standaard uitstaat. Er werden nog vragen gesteld over een PostNL extensie voor HikaShop, Jeroen Moolenschot van Joomill is bezig met het maken van een extensie HikaShop voor PostNL.

 

Customising Joomla!

Door: Ruud van Zuidam
Van: 11:50 uur tot 12:35 uur

Ruud Zuidam - Customizing Joomla

Ruud heeft de nieuwe functies van Joomla 3.7 besproken en is begonnen met het vergelijke van met de laatste versie van Joomla, Dus Joomla 1.5 kwam voorbij en hij gaf daar het aanstal stappen aan om deze vervolgens te vergelijken met Joomla 2.5 en 3.6. In Joomla 3.7 wordt de workflow een stuk eenvoudiger en makkelijker.

Je kunt sneller artikelen aanmaken vanuit een nieuw menu item, hetzelfde geld voor ook het sneller aanmaken van een nieuwe Blogcategorie. Daarna is Ruud ingegaan op de custom fields opties met diverse mogelijkheden die deze nieuwe functie bied.

 

Best Practice: Joomla! Templating

Door: Hans Kuijpers
Van: 13:35 uur tot 14:30 uur

Hans werkt voorzichzelf en Perfect Webteam, in zijn presentatie geeft hij aan hij eerder met verschillende versies werkte. Hij begint nu met een standaard Joomla installatie met een basis (lees leeg) template en de extensies die je altijd gebruikt. Gebruik dus een leeg template. Hans werkt o.a. met boostrap 2.3.2, LESS en of SAS, of gebruik mixins. Daarnaast gebruikt hij Neat Download neat, dit is een lightweight en flexibel Sass grid. Zijn basistemplate is via Github te downloaden! Hoe kun je zien of de overrides in een update van Joomla! aangepast worden die je eigen overrides kunnen raken? Je kunt op Github.com https://github.com/joomla/joomla-cms zien welke code er veranderd is. Je kunt in Joomla de taalbestanden aanpassen via de backend van Joomla te doen, het is ook mogelijk om dit op de map overrides te doen. Indien je dit in de bestanden wil doen dan zijn dit ini bestanden die je kunt passen. Unicode Sero with space kun je gebruiken om woorden die aan elkaar geschreven zijn, worden dan netjes afgebroken indien er te weinig ruimte is. Je kunt bijvoorbeeld ook de contact gegevens aanpassen door template overrides.

 

Joomla! certificering

Door: Richard von Tilborg
Van: 13:35 uur tot 15:15 uur

Richard van Tilborg JCP

Richard van Tilborg heeft toegelicht wat het Joomla! Certification Program inhoud. Waarom een certificerings programma en waarom zou jij je certificeren? Het Joomla Certification Program is opgezet omdat het een wens was vanuit de Joomla Community. Het team (waar Richard onderdeel van uit maakt) zorgt ervoor dat er een examen gemaakt is dat een bepaalde standaard weerspiegelt.

Het Engelstalig examen is pittig en bevat 60 multiple choice vragen, waarvoor je 90 minuten de tijd krijgt. Na het examen krijg je een voorlopige uitslag te zien, na enige tijd krijgt je een bevestiging per e-mail. Je naam wordt dan opgenomen in de Certified User Directory en je mag een badge van Joomla! Administrator voeren. Het examen is tijdens de JoomlaDagenNL onder zijn supervisie georganiseerd samen met de organisatie van de JoomlaDageNL.

Je kunt je voorbereiden op het examen door de learning guide door te nemen en video's te bekijken, daarnaast kun je ook een Joomla Learning Partner bezoeken.

 

Zo bouw je de perfecte website voor al je klanten

Door: Rick Spaan
Van: 15:45 uur tot 16:40 uur

Rick Spaan - Perfecte websiteRick Spaan verzorgde een leuke presentatie over de prefecte website voor al je klanten, een prefecte website bestaat niet. Hij deelde zijn klantervaringen met leuke anecdotes, zoals een eenmanszaak die de vraag stelde, "doe mij maar een website zoals bol.com geeft". De Zelfstandige hield er geen rekening mee dat er bij Bol.com ongeveer 300 mensen dagelijks aan de website werken. Het is soms moeilijk om de verwachtingen van de klant waar te maken, mede ook omdat de klant niet altijd een helder beeld heeft van wat hij wil. Dat is ook logisch daarvoor doet hij ook een beroep op de webdesignerprofessionals.

Zo werden de kreten zoals, vindbaar, eenvoudig te onderhouden, goedkoop, simpel, anders en geschikt voor mobile aparaten (resposive design). Hij heeft toegelicht hoe je goede websites kunt bouwen voor je klanten. Blijf bij de technieken en methodes je kent en gebruik niet te veel extensies. Leg ook goed bij je klanten uit dat het even duurt voordat je gevonden wordt in de zoekmachines. Het is hard werken om goed gevonden te worden. Zorg tevens dat je klanten op een eenvoudige manier veel zelf kunnen doen, geef hun een uitgeklede admin portal. Help de klanten die een goed plan hebben. Klanten die alleen een idee hebben, die hebben er waarschijnlijk nog niet goed over nagedacht.

Bekijk de presentatie van Rick Spaan, Zo bouw je de perfecte website voor al je klanten via SlideShare

 

Communiceren met Internet of Things (IoT)

Door: Peter Martin
Van: 16:40 uur tot 17:20 uur

Peter Martin IoT

Peter Martin ging na zichzelf kort voor te stellen direct aan de slag met IoT. Wat is nu IoT en wat kunnen we hiervan verwachten, ook in de toekomst? "Het Internet of Things (IoT) is een netwerk van apparaten,  verbonden met elkaar via TCP/IP (internet), die autonoom communiceren." Belangrijk is houd de veiligheid in de gaten, pas de standaard wachtwoorden van IoT aparaten aan, hackers maken graag misbruik om via deze aparaten op je netwerk te komen. Daarna heeft Peter zijn Arduino en Wifi chip (ESP8266) laten zien, samen met een Raspberi Pi heeft hij een labopstelling gemaakt. De communicatie tussen de hardware gaat via de Hayes-style "AT" (modem) taal. De aparaten kunnen de temperatuur, beweging, lucht, geluid, beweging en aanraken of druk registreren (input). De output kan licht (LED), tekst, geluid of een schakelaar (relay) zijn.

De input en output wordt ook wel GPIO: General-Purpose INPUT/OUTPUT. De ESP8266 kan zonder Arduino werken en maakt gebruik van een flashchip die je zelf kunt programmeren. Hiervoor heeft Peter gebruik gemaakt van Software Developer Kit (SDK), esp-open-sdk (GCC toolchain) en NodeMCU + LUA scripts. Hij heeft gebruik gemaakt van een dienst THINGSPEAK.COM (RESTFULL) om te communiceren en data te verzamelen, zoals bijvoorbeeld de temperatuur van je woonkamer.

Hij heeft vervolgens een webserver ingericht en via MQTT communiceert de apparatuur via een broker. Hij liet zien dat je een controle kon maken waarbij een rood ledje aan en uit ging zodra er in Joomla iemand foutief inlogt. Het was een leuke leerzame sessie waaruit blijkt dat er heel wat mogelijk is met IoT.

Bekijk de presentatie van Peter Martin, Communiceren met  Internet of Things, via de website van zijn bedrijf DB8.

 

Afsluiting zaterdag

Tot slot waren er de giveaways, deze keer werd er op een leuke manier een kwis georganiseerd met Kahoot. De bezoekers moesten zo snel mogelijk 10 Joomla! gerelateerde meerkeuze vragen beantwoorden. Hiermee werd bepaald wie de meeste vragen goed en heel snel beantwoord had, vervolgens mochten de winnaars uit een lijst van prijzen hun keuze maken. Dit varieerde van kaartjes voor de JoomlaDagenNL 2018, tot kaarten voor de Joomla Conference in Rome, tot een Licentie voor phpStorm. 

 

Verslag van mijn bezoek JD17NL op zondag 2 april 2017

Stop niet met leren! 

Door: Stefan Koopmanschap
Van: 9:40 uur tot 10:20 uur

Stefan geeft het startsein voor de 3e Joomladag. Hij is actief in de PHP community, hij werkt al ruim 20 jaar met PHP. Hij ging even terug naar de tijd en vertelde hoe hij met PHP3 gestart is. Zijn eerste pakket wat hij gebruikt heeft is het forumpakket phpBB een open source pakket. Hij is lid geworden van de open source community en is gaan helpen. Hierdoor heeft hij zijn programmeerskills verbeterd. Hij heeft veel frameworks geleerd en ook veel met andere programmeurs gewerkt. Hij geeft ook het advies om veel mensen te leren kennen tijdens conferenties (Design, PHP conferenties), je leert veel mensen kennen die jij kunt helpen of die jou verder kunnen helpen. Hij heeft veel geleerd ook toen hij zijn eigen bedrijf gestart had. Zijn advies is blijf leren, alleen zo wordt je wijzer. 

Overrides and Alternate Layouts

Door: Hans Kuijpers (oorspronkelijk van Elisa Foltyn)
Van: 10:55 uur tot 11:50 uur

Je maakt een kopie van bestanden om overrides ete verwerken. Je moet wel rekening houden met updates, mogelijk moet je de codes ook in je eigen files updaten. Je kunt overides gebruiken voor componenten, modules of artikelen en ook contactpersonen.  In de map views zitten de weergave bestanden van Joomla. Je kunt alternatieve layouts selecteren bijd e artikel of categorie tabs in een artikel. Hoe maak je een override, je kopieert een bestand, naar het template bestand en gaat dan de bestanden aanpassen voor je overrides. Houd voor nieuwe JoomlaUpdates deze overrides in de gaten omdat een updaten invloed kan hebben op je overrides. Via Github kun je in de gaten houden welke bestanden van Joomla aangepast worden, hier de link naar de Joomla-CMS github: https://github.com/joomla/joomla-cms 

Bekijk de presentatie van Hans Kuijpers, Overides and Alternate Layouts via SlideShare.

 

Articles Anywhere

Door: Peter van Westen
Van: 11:50 uur tot 12:35 uur

Peter van Westen Article Anywhere

Peter van Westen heeft aan de hand van een realtime demo laten zien wat er allemaal mogelijk is met Aricles Anywhere. Een van de door hem ontwikkelde extensies. Articles Anywhere is een bijzonder flexibele extentie met heel veel mogelijkheden.

De extensie is zowel als gratis alsook betaalde extensie verkrijgbaar. Samen met enkele core classes toverde Peter leuke tabs en accordeon opties. 

 

De cybercrimineel op bezoek?

Door: Arjen Schrijvers
Van: 13:35 uur tot 14:30 uur

Arjen Schrijvens hield een algemene presentatie over beveiliging met een knipoog naar Joomla. Hij vertelde ons waarom beveiliging belangrijk is, welke vormen van cybercriminaliteit er zoal zijn. Denk aan hacking, maleware (verzamelnaam voor virussen, spyware, cryptolockers etc). Gebruik van moeilijke wachtwoorden hoef per definitie niet afdoende te zijn, het gaat om de lengte van wachtwoorden. het kan verschil uitmaken dat een wachtwoord bijvoorbeeld binnen 1 dag of 7 jaar achterhaald kan worden. Ook liet hij zien hoe snel mensen hun informatie prijs geven zoals wachtwoorden en privacy via social media. We laten een heel spoor achter met data die voor cybercriminelen van belang kan zijn.

 

Goede content schrijven

Door: Caroline D. van Wijk
Van: 14:30 uur tot 15:15 uur

Caroline maakte er een interactieve sessie van door groepjes te maken. We moesten beschrijven wie je ideale klant is. Daarna vertelde ze hoe je goede content schrijft, door in een taal te schrijven die je klant begrijpt. Schrijven zoals de klant benaderd wil worden. Tevens moet het aanzetten tot acties (Call To Action). Ze heeft aan de hand van een aantal regels aangegeven hoe je een goed verhaal kunt schrijven. Het verhaal van Aristoteles met de volgende zes kern woorden, Held, Missie, Probleem, Urgentie, Oplossing, Resultaat. Je moet je klant triggeren dat jij de oplossing hebt voor zijn of haar probleem.  Mocht je op zoek zijn naar een goed boek, bekijk eens Check je webtekst van Eric Tiggeler.

 

SEO

Door: Timo Timmemans

Van: 15:45 uur tot 16:40 uur

Timo vertelde in zijn verhaal e.e.a. over SEO. Belangrijk voor je conversie is dat je weet in welke fase een bezoeker zich begeeft.

  • See = Goede look is belangrijk, bezoeker is in de orienterende fase \ algemene fase.
  • Think = De bezoeker is aan het overwegen, wel of niet aanschaffen \ diensten afnemen.
  • Do = De bezoeker heeft een concrete vraag, wil dus direct antwoord op zijn vraag, dus hij heeft een andere behoefte, hij wil iets kopen!

Doe na oplevering een technische scan, voorkom dubbele metatags. Belangrijk is dat ook de juiste 301 indeling aangemaakt is. Google kan 3 sites zien voor verschillende links:

  • uwdomein.nl
  • www.uwdomein.nl
  • https://www.uwdomein.nl of https://www.uwdomein.nl

Pas dit aan, anders ziet Google 3 websites! Belangrijk is om content goed te optimaliseren. Usability is belangrijk i.v.m Bounce Rate. Zoo kan helpen met met goede content. Timo adviseert om minimaal 300 woorden te gebruiken in je artikel. Check ook of als je een link plaatst of de link van waarde is. Indien deze niet waardevol is, kies dan de optie Index, No folow. Content delen op Social media is belangrijk en kan veel bezoekers trekken. Ook een blog kan helpen om goed gevonden te worden, maar het is lastig om een goede blog te maken die aan alle voorwaarden voldoet, SEO vriendelijk etc. Als je aanpassingen doorvoert, houd een logboekje bij. Controleer vaak je rating in Google, op welke plaats sta je? Wanneer kom je hoger of juist lager in de lijst te staan? Er zijn veel tools die je kunnen helpen met je SEO, zoals bijvoorbeeld Screaming Frog. Je moet een lange adem hebben voor SEO en goede resultaten in je favoriete zoekmachine. Google is en blijft met stip marktleider op het gebied van de zoekmachines.

 

Joomla! Jam Karet

Door: Roland Dalmulder
Van: 16:40 uur tot 17:20 uur

Roland Dalmulder JamKaret

In het verhaal van Roland kwam de perceptie van tijd aan de orde. Joomla! is en wordt beheerd en levende gehouden door vrijwilligers. Hierdoor kan het voorkomen dat een nieuwe versie van Joomla! soms langer op zich laat wachten. Hij heeft ooit in het buitenland gewoond en wilde iets aan zijn huis gedaan hebben, de makelaar zei, ik kom morgen wel (Jam Karet) echter hij kwam niet opdagen, het werd later... dit is wat Jam Karet ook betekend...

Hij liet verder zien dat er wel degelijk had gewerkt wordt door vele vrijwilligers, dat is o.a. te zien aan een issuelijst die afgehandeld wordt om zo een stabiele versie  van Joomla! uit t ekunnen brengen. Daarnaast wordt er druk aan documentatie en vertalingen gewerkt (bijvoorbeeld door Martijn Maandag). Diverse teams werken dagelijks aan Joomla! zodat iedereen gebruik kan blijven maken van dit fantastische content management systeem.

 

Afsluiting zondag

Tot slot waren er de giveaways, deze keer werd er op een leuke manier een kwis georganiseerd met Kahoot. De bezoekers moesten zo snel mogelijk 10 Joomla! gerelateerde meerkeuze vragen beantwoorden. Hiermee werd bepaald wie de meeste vragen goed en heel snel beantwoord had, vervolgens mochten de winnaars uit een lijst van prijzen hun keuze maken. Dit varieerde van kaartjes voor de JoomlaDagenNL 2018, een abonnement op webdesigner,  tot een Licentie voor phpStorm. Tot slot werden alle organisatoren en vrijwilligers die een presentatie verzorgd hebben bedankt met een lekker doosje Belgische bonbons. Snel was het weekend voorbij, op naar de volgende JoomlaDagenNL in 2018. Vergeet niet het Joostock evenement dat op 7 en 8 oktober zal plaatsvinden.

 

Leon Johan

 

Joomladagen 2017 groepsfoto JD17NL 

Terug naar de index

 

Delen op social media?

Johan van der Velde

Johan van der Velde is de eigenaar van deze website. Ik werk al sinds Joomla! versie 1.0 met Joomla! Op deze website plaats ik regelmatig nieuwsberichten en Nederlandstalige handleidingen over Joomla! en webdesign gerelateerde onderwerpen.

Nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen