Verslagen JoomlaDagen Nederland

Mijn ervaring over de Joomladagen 2015 NL

Op zaterdag 11 april 2015 was het zo ver, op deze dag ben ik naar een van de 2 Joomla Dagen 2015 geweest. Omstreeks 8:50 uur arriveerde ik bij Hotel Woudenberg in Zeist.

Nadat ik me aangemeld had kreeg ik mijn toegangspas en een tas vol met boekjes, reclame flyers en andere leuke goodies.

Pas Joomladagen 2015 

Na een kop koffie ben ik naar de Siteground zaal gegaan waar de eerste 2 presentaties gehouden werden.
Voorzitter Sander Potjer opende de 10e editie van de Joomla!Dagen 2015. Er waren 2 mensen die sinds de eerste Joomladagen elke keer aanwezig geweest waren. Ze kregen van Sander Potjer een t-shirt die speciaal voor het 10 jarig bestaan van Joomla gemaakt zijn. Gedurende het 2 daagse event zijn er ongeveer 300 bezoekers en gastsprekers uit 15 verschillende landen aanwezig.

In de volgende hoofdstukkken een kort verslag van de presentaties die ik heb bijgewoond. Tevens zal ik links plaatsen naar de presentaties van de gastsprekers.

 

The Success of Joomla! 3

Door: Michael Babker

Michael Babker is een van de members van het Joomla Team van America.Hij heeft een bijdrage geleverd aan de nieuwe interface van Joomla 3.x. Joomla was als een van de eerste Content Management Systemen standaard voorzien van Responsive Design. responsive disign houd in dat je website zich aanpast aan de schermresolutie van het apparaat waarmee de website geopend wordt. Denk hierbij aan een desktop PC, Tablet of SmartPone, die elk hun eigen resolutie hebben. De layout van je Joomlasite past zich automatisch aan. In Joomla 3.x zit standaard ook 2 weg authenticatie, een update meganisme om via de backend je Joomla site inclusief de extensies te updaten (mits dat de exensies dit ondersteunen). Hij merkt op dat de Nederlandse Joomla Community erg actief is. Immers zitten ern verschillende leden in het Joomla Lead Team.

Een korte vooruitblik, sinds Joomla 3.4 is het component com_links uit de core installatie van Joomla gehaald. In toekomstige versies zullen er meerdere basisonderdelen verdwijden. De reden hiervoor is dat deze zo op hun eigen manier zich verder kunnen ontwikkelen, tevens maken ze de Joomla Core lichter. Ook wil men meer mogelijheden inbouwen voor Template Overides.

Iedereen kan een bijdrage leveren aan open source projecten zoals Joomla. Hiervoor is een Github Account noodzakelijk.

 

10 years of Joomla

Door: Chris Davenport

Chris heeft e.e.a. verteld hoe hij ooit in aanraking is gekomen met Mambo (voorganger van Joomla) en daarna betrokken is geraakt bij het Joomla Documentatie Team (Open Source Matters traject is gestart in 2005).
Hij heeft aan vele sparsessies deelgenomen waarbij de nodige "sticky notes" gebruikt zijn. Men heeft enorm veel werkverzet sinds Joomla 1.0 wat eigenlijk Mambo was, maar met een rebrand van Joomla.
Sinds 1.5 zijn er vele veranderingen geweest inzake Joomla en het team van enthousiase vrijwillers werd steeds groter.

 

Groepsfoto 2015

Na de presentatie van Chris Davenport zijn alle aanwezigen op de foto gegaan.

joomladagen2015.jpg large

 

Templates maken met het Helix 3 Framework

Door: Eric Tiggeler

Na de pauze ben ik naar een sessie van Eric Tiggeler geweest, na een korte introductie over zijn dagdagelijkse werkzaamheden en de relatie met Joomla heeft hij e.e.a. uitgelegd over frameworks.
In Joomla kun je gebruik maken van de kant en klare ingebouwde templates, of gratis of betaalde versies downloaden. Hij verleek dit met een Blik Nasi Goreng of een kant en klaar maaltijd. Je kunt ook een eigen template ontwikkelen waarbij je alle elementen zelf moet maken. Ook Nasi Goreng kun je met eigen (verse) ingredienten maken. Een andere optie is om een deel van een product te gebruiken aangevuld met eigen ingredienten, verglijkbaar met maaltijd gerechten waarbij je zelf de groenten moet toevoegen. Een framework voor Joomla is ook zoiets dergelijks, het is een temlate die je verder naar wens en inzicht kunt aanpassen.
denk hierbij aan de module locaties, kleuren, afmeetingen etc.

Voordelen van een framework

 • Snel en eenvoudig een template maken.
 • Veel frameworks zijn gratis

Nadelen van een framework

 • Er zijn veel frameworks
 • Sommige frameworks zijn gecompliceerd
 • Er is weinig documentatie of deze is versnippert.

Waarom Helix 3?

Helix 3 is gratis, je kunt snel en eenvoudig de module locaties verslepen en kleuren aanpassen. Je kunt een  Quickstart Pack downloaden of alleen het Helix 3 framework en een template zonder inhoud.
Het Quickstart Pack bied het voordeel om kennis te maken met de mogelijkheden van Helix 3, je kunt immers de werking zien omdat diverse voorbeelden toegepast zijn. Je kunt deze in een testomgeving installeren in een XAMPP, MAMPP, LAMPP of AMPPS omgeving, zie ook verder op in dit artikel. Helix 3 bied de mogelijkheden om een page builder CCK te gebruiken.

Helix 3 bevat een mega menu optie die je in staat stelt om snel en eenvoudig een mooi menu te maken met meerdere niveaus en afbeeldingen etc.
Helix 3 is responsive en kan naar wens aangepast worden voor diverse beeldschermen waarbij, bij smallere beeldschermen zoals Tablet of SmartPhone, een Hamburger menu of Off Canvas menu getoond kan worden.
Je kunt bijvoorbeeld minder belangrijke modules weglaten in de SmartPhone versie. Helex 3 is via de backend aan te passen en bevat 1 CSS bestand de je de mogelijkheid bied om eigen CSS toe te passen.

hamburger menu icon

Lees ook mijn boek review: Basiscursus Joomla 3 een van de boeken die geschreven zijn door Eric Tiggeler.
Helix 3 wordt ontwikkeld door Joomshaper.

 

Tips & Tricks voor beginners t/m gevorderden

Door: Mike Veeckmans

Mike ging in op enkele actuele zaken m.b.t. onderhoud en support voor je Joomla Site en Extensies.
Hoe bevalt het support? Hoe vraag je hulp voor support aan een developer?
Welke informatie lever je aan bij een Developer?
Joomla heeft sinds Joomla 3.x een ingebouwde update functie, maar maak je ook Backups voordat je update? Zit het updaten van Extensies en Joomla in je onderhoudscontract?
Welke backups maak je, via je hosting provider of maak je offline backups? Lees ook mijn artikel over het geautomatiseerd wegschrijven van backups naar een NAS met Watchful en Akeeba.
Waar let je op bij de keuze van Extensies? Denk hierbij aan:

 • Wordt de extensie regelmatig geupdate?
 • Is er een (gratis) support optie?
 • Kijk bij de keuze ook verder naar eventuele toekomstige mogelijkheden.

Als voorbeeld werd een support\helpdesk extensie gebruikt, gaat het alleen om tickets aan te maken? Of wil je ook een CMDB functie, mailfunctie, FAQ, Knowledge Base of chatfunctie gebruiken?
Geef je klanten\eindgebruikers SuperVisor rechten? Je kunt in Joomla 3 immers gebruik maken van de frontend optie voor het aanmaken of wijzigen van artikelen en modules. Als je toch overgaat tot het verstrekken van SuperVisor rechten, beperk het aantal accounts en maak gebruik van 2 weg authenticatie. Mike gaf ook aan dat iedereen een bijdrage kan leveren om Joomla.

Presentatie: https://www2.slideshare.net/mikeveeckmans

 

Tijdens de lunchpauze heb ik gesproken met Eric Tiggeler en wat ervaringen gedeeld over, templates, ebooks, mijn boekreviews etc.

 

Varnish, de ultieme snelheidsbooster voor je Joomla! site

Door: Sander Potjer en Gruus van Woerkom

Na de lunchpauze ben ik naar de presentatie over Varnisch geweest. De laadsnelheid van websites wordt steeds belangrijker. M.i.v. 21 april 2015 gaat Google de laadsnelheid van websites meenemen in de ranking. Andere reden is dat bezoekers ongeduldig zijn en met name bij ecommerce sites is snelheid belangrijk. Mangento is een zware ecommerce oplossing. Ook e-mailcampagnes kunnen er voor zorgen dat er piekbelastingen ontstaan op websites. De snelheid van de website wordt soms nadelig beinvloed door frameworks, installatie van veel extensies etc. Voorkom dat onnodige extensies op de website draaien, naast dat ze ge-updated moeten worden, komen ze de performance niet ten goede. Joomla rendert de pagina's en haald gegevens uit de database, laad modules, die ook gegevens uit de database halen etc.

Joomla heeft zelf al een aantal technieken om dergelijke problmeen op te lossen. Een ervan is caching, caching kan ingesteld worden zodat de pagina uit de caching gehaald wordt. Hierdoor wordt deze sneller gepresenteerd waarbij de webserver hoeft de pagina niet opnieuw te renderen. Gevolg is dat de pagina sneller geladen wordt. Er zijn meerdere vormen van caching:

 • Server-side cach
 • Cient-side cach
 • Uit (geen caching)
Dan zijn er nog mogelijkheden zoals:
 • Conservatief (stukjes) (meest gebruik, aanbevolen manier).
 • Progressief (blokken wegschrijven).

De caching tijden kunnen ingesteld worden, dit kan 5 minuten zijn of zelfs 4 uur. Deze keuze is afhakelijk van hoe vaak de content vernieuwd wordt. Module caching kan beter niet gebruikt worden voor Modules met een random weergave, deze wordt dan namelijk niet goed weergegeven. Er zijn ook moegelijkheden om Systempagina plugin, deze plugin maakt een snaphot in de cache. 

Er is een plugin beschikbaar gesteld i.s.m. Joomla (Perfect Webteam) en Byte, genaamd Varnish.
Deze is de downloaden via de Joomla Extension Directory en kan ook op andere hostingpakketten geinstalleerd worden.

Via de FireBug networking inspector is zichtbaar of de pagina uit de cache of via Varnisch komt. Je moet rekening houden met data waar veel dynamiek in zit, het kan tot problemen leiden indien deze ook opgenomen is in de cache van Varnish. Om deze reden is bijvoorbeeld het com_users onderdeel standaard uit de caching gehaald, er zouden anders problemen met inloggen ontstaan. De caching van Joomla kan uitgeschakeld worden indien je Varnish gebruikt.

Byte heeft namelijk zijn hosting omgeving voorzien van een Varnish Cluster oplossing. Aan de webserver clusteromgeving van Byte zijn serversystemen toegevoegd die pagina's die al bezocht zijn opnemen in hun cache. Hierdoor worden de pagina's snel weergegeven De webpagina wordt 1 keer gerenderd door de webserver en dan gecached door de front-end server. Bij een volgend bezoek van de website wordt de pagina direct uit de cache weergegeven vanuit de front-end server. 

Varnisch Logo

Varnish:

Varnish Compatibility

Wil je ook kijken of je snelheidswinst kunt halen? Dit kan via de GT Metrixs.

Download hier de plugin versie voor Joomla:
https://extensions.joomla.org/extension/core-enhancements/performance/smart-varnish-for-joomla/

 

Een workflow voor snel en veilig Joomla beheer

Door: Wim Strik

Wim Strik heeft met de applicatie AMPPS laten zien hoe je snel en eenvoudig website op je eigen werkplek kunt installeren. Deze applicatie is een webserver applicatie gebaseerd op Apache, PHP en MySQL en is vergelijkbaar met WAMMP, LAMPP en XAMPP. AMPPS bied de optie om via ingebouwde scripts vele webapplicaties waaronder Joomla, Magento etc.te installeren. De webapplicaties zijn eenvoudig te instaleren, de applicatie wordt gedownload en geinstaleerd. Het aanmaken van de database gebeurd automatisch. Nadat de webapplicatie geinstalleerd is, kan deze via een link aangeklikt worden. Er wordt een link aangemaakt voor de Front-end, als ook voor de Back-end (het beheer ervan).

Enkele voorbeelden waarvoor je AMPPS kunt gebruiken voor je Joomla website:

 • Download de live versie, installeerd deze in AMPPS (via Akeeba een backup maken en via Akkeba Kickstarter installeren), voor:
  • Nieuwe Joomla versies testen (Bijvoorbeeld van Joomla 3.4.0 naar 3.4.1).
  • Upgrade van Joomla versie testen (Bijvoorbeeld van 2.5.28 naar 3.x), dit kan met SP Upgrade (betaalde extensie).
  • Testen van nieuwe Extensies.
  • Testen van upgrades van Extensies.
  • Implementeren van een nieuw template zonder dat de productie site offline moet.
 • Installatie nieuwe website waarvoor nog geen domein geregistreerd is.
 • Slip streamen van Joomla Installaties met je favoriete Extensies.
 • Je kunt een duplicaat maken van een site, dat gaat snellen dan een backup maken en terugzetten.
 • Je kunt de database en naam aanpassen.

Download AMPPS: https://ampps.com/download (geschikt voor MS Windows, MAC OSX of Linux.

Website AMPPS: https://ampps.com 

ampps logo

 

Booststrap 3

Door: Hans Kuijpers

De voorlaatste presentatie waar ik naar toe ben gegaan is van Hans Kuijpers van HK Webdesign, hij is werkzaam bij Perfect Webteam.
Hij is een van deorganisatoren van de JUG Den Bosch bijeenkomsten. Hij schrijft blogs voor emerce.nl en dutchento.org.

Hans heeft e.e.a. uitgelegd over Bootstrap 3. Bootstrap 3 is 1 framework voor alle schermen. Er zijn 4 definities voor verschillende beeldschermen.
Bootstrap 3 is opgenomen in Joomla 3.x waardoor het een van de eerste CMS-en was welke standaard responsive was. Je kunt meerdere classes toepassen verschillende beeldschermen. De container indeling is essentieel, je moet rekening houden met de padding van de schermen. Standaard is er een padding van 15 pixels. Hiermee kun je leuke trucks toepassen.

Hans heeft een leuke carousel slideshow geschreven, deze is te downloaden via de Github van Hans Kuijpers.

Wil je meer weten over bootstrap, neem dan een kijkje op getbootstrap.com

 

Links naar andere presentaties:

https://www2.slideshare.net/renekreijveld/een-autodealer-website-bouwen-met-form2content

Links naar foto's
Foto's van R Deutz

 

Tot slot

Het was een leuke en vooral ook een leerzame dag, de tijd is omgevlogen. Het heeft me wederom nog enthousiaster gemaakt over Joomla! op naar de 11 editie van Joomla! in 2016, wellicht dat ik dan 2 dagen ga!

 

Terug naar de index

 

Delen op social media?

Johan van der Velde

Johan van der Velde is de eigenaar van deze website. Ik werk al sinds Joomla! versie 1.0 met Joomla! Op deze website plaats ik regelmatig nieuwsberichten en Nederlandstalige handleidingen over Joomla! en webdesign gerelateerde onderwerpen.

Nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen