Handleidingen beveiliging

voor Joomla 3

Backup terug zetten (herstellen) met Akeeba Backup in Joomla 3

Hoe herstel je je website in geval van problemen? Of verhuis je je website met Akeeba Backup? In dit artikel leg ik uit hoe je handmatig een backup kunt terugzetten met Akeeba Backup. In een eerder artikel heb ik uitgelegd hoe je een backup kunt terug zetten om je website te herstellen of te verhuizen.

Akeeba Backup is een Joomla! Component waarmee je een backup kunt maken van je website. Akeeba Backup maakt een backup van je complete Joomla! website inclusief de bijbehorende database. Hiermee kun je bijvoorbeeld je website herstellen in geval dat er problemen ontstaan zijn. Of je website verhuizen van een testomgeving, naar een productie omgeving, of naar een andere provider. Akeeba Backup is verkrijgbaar in een gratis versie en een betaalde versie, Akeeba Backup pro. 

Meer informatie over het installeren van Akeeba Backup en het maken van een backup met Akkeba backup lees je in mij artikel Joomla! Backup maken met Akeeba backup.
Je hebt voor het herstellen van je website ook een FTP programma nodig zoals bijvoorbeeld FileZilla, je kunt FileZilla gratis downloaden. In onderstaande voorbeelden ga ik er vanuit dat je regelmatig een backup maakt van je website en dat je beschikt over een backup. Lees ook mijn artikel: Backup maken met Akeeba Backup.

Scenario 1: Stappen website terug zetten (herstellen) met een JPA backup bestand

In dit scenario gaan we je website aan de hand van een backup herstellen. De reden kan zijn: je Joomla! website is gehacked, of je website functioneeerd niet meer na een update van Joomla! of een van de extensies. Je beschikt over een JPA bestand, in dit voorbeeld maken we tevens gebruik van kickstart.php. Je kunt kickstart.php downloaden via de Akeeba Website (hiervoor is een account vereist).

 1. Maak een nieuwe database aan via het admin panel bij je hosting provider, of vraag aan je provider of hij een database voor je kan aanmaken.
 2. Start FileZila en maak via FTP verbinding naar je website.
 3. Verwijder alle bestanden die in de folder public_html (of private_html in geval van een SSL site) staan (de foldernamen kunnen per provider verschillen).
 4. Upload je <backup bestand>.jpa naar de public_html folder (of private_html).
 5. Upload het kickstart.php bestand ook naar de public_html folder (of private_html).
 6. Open je webbrowser en type hier de link van je website in met kickstart.php erachter, dus www.<jedomeinnaam.nl>/kickstart.php.
 7. Volg de stappen volgens de wizard.
 8. Vergeet niet om aan het einde de installatie map te verwijderen.

 

Scenatio 2: stappen website terug zetten (herstellen) met een ZIP backup bestand

 Je beschikt over een ZIP bestand, in dit voorbeeld maken we tevens gebruik van kickstart.php. Je kunt kickstart.php downloaden via de Akeeba Website (hiervoor is een account vereist).

 1. Maak een nieuwe database aan via het admin panel bij je hosting provider, of vraag aan je provider of hij een database voor je kan aanmaken.
 2. Start FileZila en maak via FTP verbinding naar je website.
 3. Verwijder alle bestanden die in de folder public_html (of private_html in geval van een SSL site) staan (de foldernamen kunnen per provider verschillen).
 4. Upload je <backup bestand>.zip naar de public_html folder (of private_html).
 5. Upload het kickstart.php bestand ook naar de public_html folder (of private_html).
 6. Open je webbrowser en type hier de link van je website in met kickstart.php erachter, dus www.<jedomeinnaam.nl>/kickstart.php.
 7. Volg de stappen volgens de wizard.
 8. Vergeet niet om aan het einde de installatie map te verwijderen.

Scenario 3: stappen website terug zetten (herstellen) via restore optie in Akeeba backup

Indien je wel nog kunt inloggen via de backend van je Joomla! website, dan kun je de website herstellen via de backend van Joomla. Hieronder worden de stappen beschreven.

 1. Log in op de backend van je website, doorgaans is dit https://www<jedomein.nl>/administrator.
 2. Klik in het menu op Componenten gevolgd door Akeeba backup.
 3. Klik dan op Manage Backup.
 4. Plaats een vinkje voor de backup die je wil herstellen.
 5. Klik dan op de knop Restore.
 6. De website wordt hersteld. 

 

Terug naar het overzicht    Terug naar categorie Beveiliging

 

Delen op social media?

Snelle Joomla Webhosting

Nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen